Spieszę z wyjaśnieniem

Jak się domyślam multipasko wyciąga średnią ze wszystkich stopni. Tzn. np. liczy ile zostało nagród po 50zł w stosunku do liczby początkowej, w ten sposób liczy każdy kolejny stopień z tabeli wygranych a potem wyciąga średnią ze wszystkich. Uzyskany procent mnoży przez nakład i stąd wyszło pewnie 388tys.

Wadą takiej metody jest to że w każdej zdrapce wygrane najniższych stopni są nagminnie niewypłacane (zgubione, zniszczone, przeoczona wygrana lub losy czekają aż ktoś kiedyś sobie o nich przypomni, powodów jest wiele) i pod koniec sprzedaży widać wyraźnie że jest ich stosunkowo więcej niż takich nagród ze środka tabeli. Nawet jak zajrzymy na multipasko pod zdrapkę paradiso to widać wyraźnie że schodząc od 100zł w dół to każda kolejna nagroda ma coraz większy procent niewypłaconych wygranych.
Ponadto tak samo mało wiarygodne potrafią być wygrane najwyższych stopni, powyżej 1000zł, liczb pozostałych nagród po 200.000 i 20.000 to 62,5% no tyle nakładu to chyba przecież nie ma

No więc jeśli wyliczy się taką średnią ze wszystkich stopni to mamy potem zakłamany wynik, zbyt wysoki w stosunku do tego co realnie zostało na rynku

Dlatego ja zawsze opieram się na najbardziej wyczyszczonym stopniu z całej tabeli, przeważnie są to kwoty rzędu 100-500zł. One są najbardziej wiarygodne z tego względu że takie 500zł to jest już na tyle pokaźna kwota że każdy czym prędzej pójdzie ją wypłacić, jednocześnie wygrane tego typu posiadają jeszcze 3 takie same literki kontrolne więc te wygrane nie są wyrzucane do śmieci przez ludzi którzy drapią tylko po literkach. Spojrzałem na tabelkę wygranych na multipasko i widzę że najbardziej wyprzedany stopień to 150zł, zostało 2,8%. 8mln losów x 0,028 daje mi właśnie liczbę 224tys pozostałych losów

Na potwierdzenie swojej metody mogę dopowiedzieć tylko tyle że zawsze jak ktoś podał oficjalne info od TS o pozostałym nakładzie w danej zdrapce to był on często nawet niższy niż ten z najbardziej wyprzedanego stopnia.